دانستنی ها

علمی - تازه های تکنولوژی - فضا - جنگ افزار

دانستنی ها

علمی - تازه های تکنولوژی - فضا - جنگ افزار

سیارک سرِس

سرس نام تنها سیاره کوتوله و خرد سیاره‌ای است که درون سامانه خورشیدی وجود دارد و همچنین بزرگترین سیارک این سامانه به شمار می‌رود.

خرد سیاره سرس (Ceres) جرمی سنگی-یخی با قطر 950 کیلومتر است و گفته می‌شود که کوچکترین سیاره کوتوله‌ است که تا‌کنون شناسایی شده‌است. این جرم که در ژانویه سال 1801،‌یعنی در حدود 212 سال پیش توسط جوزپه پیاتسی کشف شده،‌ اولین سیارکی به شمار می‌رود که توسط انسان شناسایی شده است، البته در زمان خود سرس یک سیاره معرفی شده بود. نام این سیارک از نام الهه کشاورزی،‌محصول و عشق مادری در اساطیر رومی برگرفته شده است.

سطح سرس ترکیبی از یخ و مواد معدنی هیدراته از قبیل کربنات و رس است. لایه‌بندی بدنه این سیارک متشکل از هسته‌ای سنگی، جبه یخی و اقیانوسهایی از آب مایعدر زیر لایه رویی است. درخشش این سیارک به اندازه‌ای کم است که مشاهده آن از روی زمین با چشم غیر مسلح بسیار دشوار است، مگر اینکه در مکانی کاملا تاریک اقدام به رصد آن شود.

فضاپیمای بدون سرنشین داون که در تاریخ 27 سپتامبر 2007 توسط ناسا به فضا پرتاب شده است،‌ اولین پرژه اکتشافی بر روی این سیارک را انجام خواهد داد و انتظار می‌رود این فضاپیما درسال 2015،‌در حدود دو سال به سرس برسد. این فضاپیما در تاریخ پنجم سپتامبر 2012 سیارک وستا را ترک کرده و راهی سیارک سرس شد.

نظریه ابتدایی احتمال وجود سیاره‌ای در میان مریخ و مشتری اولین بار در سال 1772 توسط جان الرت بود ارائه شد؛ پیش از آن نیز کپلر در سال 1596 به وجود فضایی خالی میان این دو سیاره اشاره کرده بود. در نهایت جوزپه پیاتسی از آکادمی پالرمو در سیسیل سرس را در اول ژانویه سال 1801 کشف کرد. در آن زمان موقعیت سرس تغییر پیدا کرده بود و آنقدر به خورشید نزدیک شده بود که دیگر اخترشناسان قادر به تایید یافته پیاتسی نبودند اما در نهایت دو اخترشناس به نامهای ون‌زاک و هاینریش اولبرس در تاریخ 31 دسامبر 1801 موفق به رصد دوباره این سیارک شدند.

طبقه‌بندی سرس از زمانی که کشف شد بارها تغییر پیدا کرد اما این جرم کیهانی برای نیم قرن به عنوان یک سیاره در کتاب‌ها و جدول‌های اخترشناسان باقی ماند. اما پس از اینکه نام سیارک یا خرد سیاره (Asteroid) در سال 1802 توسط هرشل برای این نوع از اجرام ابداع شد،سرس نیز تحت سیستم مدرن شماره‌گذاری سیارک‌ها قرار گرفت.

درسال 2006 تلاش‌هایی برای سیاره نامیدن سرس انجام گرفت که توسط اتحادیه بین‌المللی نجوم رد شد و این جرم در عوض به دلیل نداشتن مدار مختص به خود یک سیاره کوتوله نامیده شد. با این همه این جرم به نامهای خرد سیاره،‌سیارک و سیاره کوتوله نامیده می‌شود.

سرس بزرگترین جرم موجود در کمربند سیارکها در میان مشتری و مریخ به شمار می‌رود که احتمال وجود آب در آن گمانه‌زنی‌هایی درباره امکان وجود حیات در سرس به وجود آورده است.




سامانه موشکی پاتریوت - آمریکا

سامانه موشکی پاتریوت توسط شرکت آمریکایی Raytheon ساخته شده است و برای نخستین‌بار در سال۱۹۹۱ برای دفاع از عربستان‌سعودی و رژیم صهیونیستی در جنگ خلیج‌فارس به‌کار گرفته شد.

در آن زمان آمریکایی‌ها اعلام کردند که این سامانه توانسته موشک‌های اسکاد عراق را رهگیری و منهدم کند. همچنین از آن زمان سامانه پاتریوت پیشرفت‌های چشمگیری داشته است.

سامانه موشکی پاتریوت - آمریکا

سامانه پاتریوت با قابلیت جابه‌جایی آسان به‌صورت کلی از چهار بخش اصلی تشکیل شده است: رادار، مرکز کنترل و ارتباطات رادیویی، پرتاب‌کننده‌های موشک و ژنراتورهای تأمین نیرو.

رادار مهم‌ترین بخش سامانه است که تا شعاع ۱۰۰ کیلومتری هر جایگاه را رصد می‌کند و اطلاعات لازم را به مرکز کنترل می‌فرستد. مرکز کنترل که در ‌واقع بخش نرم‌افزاری سامانه و قلب تپنده آن است به‌صورت خودکار براساس اطلاعات به‌دست آمده از اهداف، اقدام به صدور دستور به پرتاب‌کننده موشک در زمان مناسب می‌کند.

موشک‌های شلیک‌شده، به وسیله اطلاعات رادار و بخش نرم‌افزاری تا رسیدن به هدف هدایت می‌شوند. رادار در هر لحظه می‌تواند ۱۰۰هدف را ردگیری و اطلاعات هدایت ۹ موشک را ارسال کند.

هر پرتاب‌کننده، 16 موشک PAC-3 آماده شلیک دارد و در هر جایگاه پنج تا هشت‌ پرتاب‌کننده می‌تواند قرار بگیرد که به‌معنای وجود حداقل ۸۰ موشک آماده شلیک در هر جایگاه است.

این سامانه خودکار است اما نیروی انسانی هم می‌تواند به‌صورت دستی برای شلیک موشک یا هدف آن تصمیم‌گیری کند.

از پاتریوت یا MIM-104 به‌عنوان یک سامانه دفاع موشکی یاد می‌شود اما نمی‌توان فراموش کرد که این سامانه علاوه بر رهگیری و منهدم کردن موشک‌ها قابلیت سرنگون کردن جنگنده‌ها را هم دارد.

جایگاه‌های پاتریوت پس از بررسی و مکان‌یابی در نقاطی مستقر می‌شوند که بتوانند بیشترین پوشش‌دهی را داشته باشند. به‌طور معمول رادار هر جایگاه، شعاعی ۱۰۰ کیلومتری را تحت پوشش دارد و موشک‌های این سامانه می‌توانند به اهدافی تا ۱۶۰کیلومتر و ارتفاع ۸۰ هزار فوت برسند.

ادامه مطلب ...

یادداشت روی آب

دانشمندان با استفاده از نانوفناوری، مواد مرطوب گزینشی تولید کرده‌اند که می‌تواند برای نوشتن پیام‌های ماندگار روی آب مورد استفاده قرار گیرد

به گزارش مهر، فناوری نوشتن پیام با آب که "hydroglyphics" نام گرفته توسط دانشمندان هاروارد با گروهی از دانش آموزان دبیرستان مریمک ابداع شده است.

نمونه اولیه این فناوری به افراد کمک می‌کند که تفاوت میان دفع آب و سطح مرطوب را مشاهده کنند. هدف اصلی که در پس این فناوری نهفته تغییر ویژگی‌ها و خاصیت‌های یک سطح است تا بتوانید اثر خاص خود را روی آب اعمال کنید. تنها چیزی که برای این کار به آن احتیاج دارید برچسب‌های اسفنجی، سیم پیچ تسلا و ظرف مخصوص کشت میکروب است.

سیم‌پیچ تسلا یک مدار مبدل رزونانس است که در سال 1891 میلادی توسط نیکولا تسلا ساخته شد و از آن برای تولید ولتاژهای بالا، جریان‌های نسبتا زیاد و الکتریسیته متناوب با فرکانس‌های بالا استفاده می‌شود. تسلا از این مدار در پیکربندی‌های مختلفی استفاده کرد که شامل دو یا گاهی سه مدار الکتریکی رزونانس می‌شد. تسلا از این سیم‌ پیچ ‌ها برای پیشبرد آزمایش‌های نوآورانه‌‌ای از جمله در زمینه نورپردازی، فسفرسانس، تولید اشعه ایکس، پدیده جریان متناوب فرکانس بالا، برق‌ درمانی و انتقال بی ‌سیم انرژی الکتریکی استفاده کرد.

هرکدام از افرادی که این آزمایش را انجام دادند یک ظرف مخصوص کشت میکروب و برچسب مورد علاقه خود انتخاب کردند و آن را در قسمت پایینی ظرف قرار دادند. پس از آن آنها هرکدام از ظروف را زیر سیم پیچ تسلا قرار دادند.

یک جرقه بنفش همراه یک صدای بلند ایجاد می‌شود و زمانی که برچسب برداشته می‌شود و آب به ظرف اضافه می‌شود شما می‌توانید هرچقدر که بخواهید آب داخل ظرف بریزید اما قسمت‌هایی که پیشتر برچسب قرار داشته به نوعی به یک گودال و حفره تبدیل می‌شوند و این پیامها تا یک ماه قابل مشاهده هستند.

فیلسکوک کیم از دانشمندان هاروارد و نویسنده اول این مقاله به طور ناگهانی به ایده نوشتن روی آب رسیده است. وی درحال کمک به یکی از آموزگاران دبیرستان مریمک بوده که این تجربه را در آزمایشگاه داشته است.

ظروف کشت میکروب به عنوان ظروف آزمایشگاهی از یک ساختار پلاستیکی برخوردار هستند که آب را دفع می‌کند هنگامی که این ظروف با سیم پیچ تسلا سروکار داشته باشد، هوای رسانا و اکسیژن با پلاستیک ترکیب می‌شود که سطح برچسب‌ها آب را به خود جذب نکند، همچنین قسمت زیر برچسب با هوا تماس نداشته و همچنان آب را دفع می‌کند.

آب در این ظرف به قسمت‌های مورد نظر چسبیده و قسمت خود پیام خشک باقی می‌ماند.


شیر آبی که دست‌ها را خشک می‌کند!

یک شرکت سازنده خشک‌کن‌های دست انگلیسی در ابداع جدید خود شیر آبی تولید کرده که علاوه بر ارائه آب همچنین می‌تواند دست‌ها را پس از شست‌وشو خشک کند.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر سیستم‌های شست‌وشوی دست در بسیاری از رستوران‌ها وجود داشته که از یک خشک‌کن در کنار شیر آب برخوردارند، اما اختراع جدید شرکت دایسون هر دو کار را از طریق یک مکانیزم جالب و مدرن انجام داده که برای هر دستشویی بطور جداگانه قابل استفاده است.

ابداع شیر آبی که دست‌ها را خشک می‌کند!

این سیستم آب را از زیر یک شیر سرازیر می‌کنند. پس از پایان شست‌وشو، یک حسگر دیگر دستان فرد را که به شکل باز در زیر دو مجرا قرار گرفته، شناسایی می‌کند. دست‌ها سپس با هوای گرم منتشر شده از نازل‌های هوا در پایه هر مجرا خشک می‌شوند.

با این فناوری، فرد می‌تواند یکجا دستان خود را شسته و خشک کند.

کروم 23 چه ویژگی‌های جدیدی دارد؟

تازه‌ترین نسخه مرورگر گوگل به نام کروم 23 ویژگی‌های جدیدی دارد که از جمله آنها می‌توان به ساده‌تر شدن کار با مجوزهای پایگاه‌های اینترنتی و افزایش طول مدت استفاده از باتری‌ها اشاره کرد.

خبرگزاری آلمان از برلین گزارش داد، مرورگر کروم 23 کار کاربران را برای مشاهده و کنترل مجوزهای پایگاه‌های اینترنتی همچون جاوااسکریپت و منوهای پاپ آپ ساده‌تر کرده است.

تنها کاری که کاربران باید انجام دهند، کلیک روی صفحه یا آیکن قفل چسبیده به نشانی پایگاه اینترنتی در محل درج نشانی است تا بتوانند فهرستی از مجوزهای آن پایگاه اینترنتی را مشاهده کنند.

مرورگر گوگل یک عملگر دیگر با نام پیگیری - نکن دارد. این عملگر از پایگاه‌های اینترنتی می‌خواهد بازدیدکننده را تعقیب نکرده و اطلاعات او را گردآوری نکنند.

با این حال، کارآمدی این تقاضا بستگی به پایبندی هر یک از پایگاه‌های اینترنتی خواهد داشت.

کروم 23 سریع‌تر و اقتصادی‌تر از نسخه‌های پیشین است چرا که ویدئوها با استفاده از چیپ گرافیک رایانه (GPU) و نه پردازشگر اصلی رایانه (CPU) پخش می‌شوند.

به خاطر آنکه که GPU با بهره‌وری بالاتر کار و برق کمتری نسبت به CPU مصرف می‌کند، مرورگر به میزان قابل توجهی طول مدت استفاده از باتری نوت‌بوک‌هایی را که با ویندوز کار می‌کنند، افزایش می‌دهد.

آزمون‌های گوگل نشان داده که با پخش شدن ویدئو از طریق GPU باتری‌ها 25 درصد بیشتر دوام می‌آورند.

کاربران کروم می‌توانند هم اکنون نسخه جدید آن را با کلیک روی Update در منوی About Chrome بارگذاری کنند.